Hoppa till sidans innehåll

Ungdomsgruppen


I ungdomsgrupp klättrar ungdomar från c:a 13 år. Främst består gruppen av ungdomar som tidigare har klättrat i barngruppen. I mån av plats tar vi också in nybörjare. Verksamheten är under dessa tillfällen inte styrd utan deltagarna förväntas ha eget intresse och initiativ att klättra. Rena nybörjare förväntas ha en engagerad vårdnadshavare som deltar aktivt under träningstillfällen, se nedan under Frågor och svar. Ambitionen är att ungdomarna ska utvecklas så att de får kunskaper som gör att de kan klättra självständigt på ett säkert sätt och vi strävar efter att deltagarna ska kunna ta rött ledkort som ger behörighet att både säkra och klättra led. Flera av klättrarna i ungdomsgruppen är också ledare i klubbens barnverksamhet och vi satsar på ledarutveckling med Svenska klätterförbundet och SISU. Klättring sker i K3:s klätterhall i Karlstads innebandyarena. Ibland arrangeras resor till andra klätterhallar och någon gång per år försöker vi att klättra utomhus på någon lämplig klippa. Man anmäler sig genom att skicka ett epostmeddelande till This is a mailto link I meddelandet skriver ni vårdnadshavares namn, epostadress, ungdomens namn och födelsedatum (inte 4-sista siffrorna).

Vi kommer att bekräfta ansökan och återkomma när vi har en plats.

Frågor och svar:

 • Behöver vårdnadshavare delta under träningstillfällena?
  • Ja, fram till dess att ungdomen har lärt sig både att klättra led och säkra behöver varje klättrare ha en säkrande vårdnadshavare med sig. De vuxna erbjuds en enklare utbildning i att säkra sina ungdomar. Denna kurs ger behörighet att säkra barn i närvaro av ledare vid av K3 organiserade träningstillfällen.

 • Förutom att gå kurs och säkra min ungdom, vilka förväntningar finns på mig som vårdnadshavare?

  • Vi vill att ni vid behov hjälper till att säkra andra än din egen ungdom, hjälper till att hålla ordning i hallen, främst med avseende på spring och farligt beteende och att vi kontrollerar varandra säkerhetsmässigt. K3 är en ideell förening och ibland behöver klubben stöd med olika saker, då förväntar vi oss att alla bidrar efter förmåga.

 • Vilka är ledarna?
  • Normalt finns ledare på plats för stöd och coaching vid träningstillfällena men då vi inte har någon styrd verksamhet sätts förväntan på ledaren därefter. Dessutom finns en samordnare som stöttar med administration, bevakar mailen, introduktion av nya klättrare, dialog med föräldrar och styrelse och mycket annat. Slutligen så är föräldrarna med som funktionärer, främst genom att säkra sina egna och andras ungdomar, läs mer under de två första punkterna ovan.

 • Behöver vi skaffa någon utrustning?
  • Mjuka kläder och en vattenflaska rekommenderas. Utrustning finns att låna men vi rekommenderar starkt att varje klättrare skaffar personlig klätterutrustning (sele och klätterskor) och att säkrande vårdnadshavare skaffar en klättersele. Klubben har ett begränsat antal selar och skor till utlån under av K3 arrangerade träningstillfällen. Ledarna har begränsade möjligheter att hjälpa till med utrustningen och som vårdnadshavare förväntas du hjälpa barnet med utrustningen. Vår erfarenhet är att det tar mycket tid att varje gång leta upp och anpassa låneutrustning så om man avser att låna utrustning så rekommenderar vi att ni kommer 10-15 minuter före träningstiden så att vi kan börja i tid. Självklart hjälps vi åt att hålla ordning på låneutrustningen.

 • Vad kostar det?
  • Deltagande i ungdomsgrupp är gratis men både vuxen och barn måste vara medlem i K3. Tänk på att för att försäkringen skall gälla när ditt barn klättrar måste medlemskapet vara betalt. Mer om våra avgifter och hur ni betalar här: https://www.karlstadklatterklubb.se/Blimedlem/Medlemsavgifter/

GDPR

I kölistan sparar vi namn på barnet och vårdnadshavaren, e-postadress till vårdnadshavaren och barnets födelsedatum samt vilket datum som barnet fördes upp på kölistan. Syftet med de sparade uppgifterna är att kunna återkoppla när vi har en plats. Barnets födelsedatum
använder vi för att se till att barnet åldersmässigt hamnar i rätt grupp. Ibland sparas även information om eventuell tidigare klättererfarenhet, önskemål om träningsdag och om vårdnadshavare kan tänka sig att bli ledare. 
Gallring sker inom 12 månader för personer som avanmält sig ur kön eller inte svarat på inbjudan till att börja klättra. När man blir medlem registreras man i stället i medlemssystemet som tillhandahålls av Riksidrottsförbundet, IdrottOnline, https://idrottonline.se/
Frågor, kontakta oss på This is a mailto link

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:01 Skribent: Jan-Ove Nord

Postadress:
Karlstads Klätterklubb - Klättring
Tingvallahallarna, Stadionvägen 1
65340 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@karlstadk...